28 dagen - Botswana wildparken: individuele rondreis (Johannesburg - Johannesburg) - CAMPING

Delen:

South Africa

De belangrijkste safarigebieden in Zuid-Afrika bevinden zich rondom het Kruger National Park en kunnen het best bezocht worden van juni tot september als het weer koeler en droog is. Omdat de parken in Zuid-Afrika de beste infrastructuur van Afrika hebben zijn de meeste parken ook uitstekend te bezoeken tijdens het regenseizoen. Er zijn ook vele uitstekende wildparken in de Zuid-Afrikaanse Oost-Kaap regio, waar het tijdens de wintermaanden minder regent dan in het noorden van het land.

Johannesburg

Dagen 1 - 2

Johannesburg is één van de grootste en meest levendige steden van Afrika. Het is de economische hoofdstad van het continent én de toegangspoort tot zuidelijk Afrika. Ook al is het misschien niet zo bekend en geliefd als andere Zuid-Afrikaanse bestemmingen, er is genoeg te beleven in Johannesburg en in het nabij gelegen Pretoria. De oude stad is een multiculturele mix van traditionele medicijnenwinkeltjes, kunst galerijen en georganiseerde historische en politieke rondleidingen. Je kunt hier uitstekend shoppen en de vele restaurants hebben voor ieder wat wils! De grote township Soweto is één van de populairste attracties van Johannesburg.

Accommodatie

Meer Informatie

Johannesburg

Limpopo

Dagen 2 - 3

Ook al beschreef Rudyard Kipling de Limpopo ooit als de ‘grote, groengrijze, vuile rivier Limpopo’, is de provincie Limpopo een regio van ongekende natuurlijke schoonheid, die grotendeels bestaat uit ongerepte savannevlaktes waar een uiteenlopende reeks aan wilde dieren te vinden is. Deze regio behoort tot het noordelijke gedeelte van het beroemde Kruger National Park, net als meer dan 50 provinciale wildreservaten en diverse luxe private wildreservaten. Het is populair bij bezoekers die een authentieke safari ervaring willen beleven, terwijl de archeologische plek Mapungubwe veel te bieden heeft aan geschiedenis liefhebbers.

Accommodatie

Meer Informatie

Limpopo

Botswana

De maanden juni tot september zijn de beste maanden om op safari te gaan in Botswana. Er is weinig kans op regen en het weer is overdag nog steeds lekker warm. Enorme kuddes olifanten klonteren dan samen in de Okavango Delta in deze tijd van het jaar en het maken van een excursie in een mokoro (traditionele kano) is dan meer dan de moeite waard. Botswana is een van de duurste safari bestemmingen in Afrika omdat veel van de parken moeilijk tot ontoegankelijk zijn over de weg en je met een klein vliegtuig overal moet komen. De parken behoren echter tot de beste wildlife parken van Afrika.
Daarnaast hanteert Botswana het low impact toerisme beleid om het ecosysteem zo goed mogelijk in tact te houden. Je komt hier - met uitzondering in Chobe National Park - nooit hordes toeristen tegen.
De rustieke en afgelegen natuurgebieden van Botswana bieden echt avontuur waardoor een ieder verliefd wordt op deze bestemming. Nergens heb je zulke geweldige game drives in open 4WD als in Moremi, Savuti en Chobe National Park. De legendarische Kalahari-woestijn beslaat ongeveer twee derde van het land. Aan de noordelijke rand van de Kalahari ligt de Okavango Delta bekend als de "Jewel of the Kalahari", een geheime oase in een droog en dor land. De grootste kuddes van Zuidelijk Afrika lopen vrij rond in de ongerepte wildernis van Botswana.

Serowe

Dagen 3 - 5

Gelegen in het district Central in Botswana ligt de plaats Serowe. Dit is het belangrijkste handels- en zakencentrum van de regio. Ook is het de grootste plaats in Botswana en fungeert het als hoofdstad van de Bamangwato- stam. Serowe is de geboorteplaats van de grondlegger (en tevens eerste president) van het land, Sir Seretse Khama. De plaats biedt alle voorzieningen die nodig zijn en is een handige tussenstop voor reizigers die hun voorraden moeten bijvullen voordat ze verder naar het noorden reizen, naar het Madgadikgadi Pans National Park of naar het Central Kalahari Game Reserve. Verdiep je in de geschiedenis van de plaats in het interessante Kharma III Memorial Museum, de officiële Khama graven en de London Missionary Society kerk, met een opmerkelijke hoge toren, een prominente bezienswaardigheid in de stad.

Meer Informatie

Serowe

Makgadikgadi Salt Pans

Dagen 5 - 6

In het hart van Botswana liggen de zoutpannen Makgadikgadi en Nxai, behorend tot de provincie Central. De zoutpannen vormen uitgestrekte vlaktes die in de hete droge periode kurkdroog staan. Vanaf de eerste zomerregens barst het leven in de zoutpannen los en trekt het duizenden dieren aan. De naamgeving van het enorme Makgadikgadi gebied kan verwarring opleveren. Het gebied bestaat namelijk uit het Makgadikgadi National Park, de Makgadikgadi Pans en Nxai National Park. De Makgadikgadi Pans zijn het beste te bezoeken met een eigen 4WD.

Het Makgadikgadimeer bevond zich tot zo'n 10.000 jaar geleden in Botswana, in het gebied waar nu de Kalahariwoestijn ligt. Het meer kan volgens schattingen wel 80.000 km² groot zijn geweest, en 30 m. diep. Rivieren als de Okavango, Zambezi en Cuando eindigden in die tijd in het meer. Circa 10.500 jaar geleden begon het Makgadikgadimeer op te drogen, waardoor nu alleen fragmenten over zijn gebleven. Deze hedendaagse restanten van het grote meer zijn onder meer de Okavangodelta, het Ngamimeer en de Makgadikgadizoutvlakte. De Makgadikgadizoutvlaktes in het noorden van Botswana zijn de grootste zoutvlaktes ter wereld. De vlaktes zijn zo breed als Portugal op het breedste punt en bedekken meer dan 16.000 vierkante kilometer. Het meer werd gevoed door de drie grootste rivieren van het gebied, de Okavango, de Chobe en de Zambezi. Archeologen hebben bewijs gevonden dat er vroeger prehistorische mensen (Homo sapiens) hebben gewoond, want er zijn in de grond stenen gereedschappen gevonden.

Accommodatie

Meer Informatie

Makgadikgadi Salt Pans

Gweta

Dagen 6 - 8

Ook bekend als de gateway naar de Makgadigadzoutvlaktes (Makgadikgadi Pans), is het piepkleine oude plaatsje Gweta in Botswana een prettige plek om te overnachten wanneer je de grote zoutpannen verkent. Neem deel aan een begeleide wandeling of quadbike rit door de omgeving van Gweta. Je zult je verbazen over de voorwerpen die je hier nog vindt van de bewoners uit de steentijd, zoals vuurstenen speerpunten. Of geniet van een lekkere barbecue onder de met sterren bedekte Afrikaanse hemel, terwijl je aan een traditioneel sorghum biertje of een smeuïge baobab milkshake nipt! Tijdens het regenseizoen vind je veel zebra's en wildebeesten in het gebied rondom Gweta en deze trekken op hun beurt weer de aandacht van hongerige roofdieren zoals de leeuw en de cheeta. Als je op zoek bent naar een unieke en interessante bestemming, dan zal Gweta zeker indruk op je maken!

Accommodatie

Meer Informatie

Gweta

Central Kalahari Game Reserve

Dagen 8 - 10

Het Central Kalahari Game Reserve domineert centraal Botswana en ligt in het hart van de Kalahari woestijn. Het is een van de grootste beschermde gebieden van Afrika. Dit gebied ziet er in eerste instantie kaal en verlaten uit maar niets is minder waar. In dit gebied leefden de Bosjesmannen (San genoemd). Hier tref je ontzettend veel (zeldzame) planten en dieren aan. Wanneer het regenseizoen aanbreekt (november tot april) komt de woestijn tot leven. Het grazende wild dat hier op af komt wordt gevolgd door een grote groep roofdieren.

Hoogtepunten:

- Ononderbroken woestijnlandschap vormen een groot contract met de rest van Botswana.
- Je kunt hier zeldzame dieren vinden die zich hebben aangepast aan de woestijn, waaronder de zwarte manen leeuw, bruine hyena en honey badgers.
- Ver van de bewoonde wereld kun je hier de meest bijzondere sterrenhemel aanschouwen.
- Ontmoet de San of Bosjesmannen, en leer over deze oude fascinerende cultuur.

Kalahari Kalahari Kalahari

Accommodatie

Central Kalahari Game Reserve

Dagen 10 - 12

Zie boven

Accommodatie

Maun

Dagen 12 - 15

Maun is het vertrekpunt voor de meeste excursies in de Okavango Delta en hierdoor heeft de stad heeft zich ontwikkeld tot een levendige metropool en de toeristische hoofdstad van Botswana. In de regio vind je attracties als de beroemde ‘booze cruises’ op de Thamalakane River. Als je iets rustigers zoekt is het prachtige Maun Game Reserve ook zeker een aanrader.

Accommodatie

Meer Informatie

Maun

Khwai Community Area

Dagen 15 - 17

Het wildrijke Khwai gebied van de Okavango ligt langs de noordelijke grens van het Moremi Game Reserve. Dit is een niet-omheind gedeelte, wat het wild toelaat om vrij door de regio te trekken. Dit betekent dat de dieren in het natte seizoen met grote hoeveelheden water in de bossen zijn, en tijdens het droge seizoen weer terug naar de rivieren en lagunes trekken. Het Khwai gebied biedt dezelfde wild ervaring als in het Moremi Game Reserve, maar met het voordeel dat dit een private community area is, wat betekent dat je hier ook wandelsafari’s en nachtelijke game drives kunt maken!

Accommodatie

Meer Informatie

Khwai Community Area

Linyanti Concessions

Dagen 17 - 18

Linyanti en Savuti zijn onderdeel van het Chobe National Park maar een veel minder bezocht deel dan het gebied nabij Kasane waar je vooral de dagjes mensen tegenkomt. Het bijzondere Savuti kanaal, de Selinda Spillway en de Linyanti rivier stromen door dit gebied. Het gebied staat vooral bekend om haar enorme kuddes olifanten en de uitstervende wilde hond en ligt aan de westkant van Chobe National Park. In dit uitgestrekte bijzondere gebied kun je de Big 5 spotten.

Met African Travels kun je zowel met een self drive het Savuti en Linyanti gebied verkennen startend in Kasane of vanuit Maun, alsook een privésafari maken waarbij je wordt ingevlogen om zo de enorme afstanden te overbruggen. Tijdens een self drive is het noodzakelijk de campings (door African Travels) vooraf te reserveren. Vanwege het low impact beleid zijn kampeerplaatsen erg schaars en ook zeer geliefd. Een satelliettelefoon is in deze regio noodzakelijk.

Wat is de beste reistijd voor de Savuti en Linyanti?

Tussen mei en oktober is het droge seizoen in dit gedeelte van Botswana. Alle natuurlijke waterplekken drogen op en al het wild migreert naar de rivier en de Savuti channel. Naarmate de vegetatie verdort wordt het steeds makkelijker de dieren te spotten. Vanaf augustus tot november kunnen de dagtemperaturen extreem hoog zijn in dit gebied. Sta dus vroeg op om de wilde dieren te spotten aangezien ze dan nog het meest actief zijn en ze makkelijker te traceren zijn.

Het regenseizoen vindt plaatst vanaf november tot april, al verschilt dit steeds vaker per jaar door de klimaatsverandering. De regens blijven steeds vaker langer uit. De meeste regens vallen in januari en februari. Zelfs in november en december kunnen de temperaturen ondanks de regen erg hoog zijn. Zodra de eerste groene sprieten tevoorschijn komen arriveren de zebrakuddes vanuit het noorden om hier in jongen te werpen. Vanzelfsprekend trekt dit schouwspel een grote kudde roofdieren aan. Ook vogelliefhebbers kunnen hun hart ophalen in deze tijd van het jaar en ook de prachtigste bloemen ontluiken.

Accommodatie

Meer Informatie

Linyanti Concessions

Linyanti Concessions

Dagen 18 - 20

Zie boven

Accommodatie

Meer Informatie

Linyanti Concessions

Chobe River Front

Dagen 20 - 23

De rivier de Chobe vormt de noordelijke grens van Chobe National Park, beroemd door de diversiteit van het wild wat in dat park te vinden is, en door de betrouwbare kansen op game viewing. Safari’s worden gemaakt per boot en ook op het vasteland. Dit gedeelte van het park is het meest bekend door de grote aantallen olifanten en nijlpaarden, maar de wateren hier trekken nog veel meer soorten wild aan, waaronder vele buffels, en natuurlijk de leeuwen die op de buffels jagen!

Meer Informatie

Chobe River Front

Nata

Dagen 23 - 25

Dit kleine plaatsje, wat zo’n 180 km ten noorden van Francistown ligt, is een populaire stop-over bestemming op de weg van of naar Maun en Kasane (beide zo’n 300 km verder naar het noorden). Het witte zand, de hoge termietenheuvels en de typische Mokolwane palmbomen zijn een kenmerk van het landschap van dit gebied. Door het grote aantal toeristen wat hier doorheen reist zijn er ondertussen drie benzinestations te vinden (Engen, Shell en Caltex). Deze liggen dicht bij elkaar aan de rand van Nata bij de kruising met Maun Road. Het aantal winkeltjes in Nata is beperkt, met het North Gate fill station als één van de weinige goede opties. Er is een Southern Fried Chicken takeaway, evenals een ‘buurtsuper’ die basic eten en koude drankjes verkoopt. Het benzinestation Engen, wat aan de linkerkant staat voor het Maun kruispunt, heeft ook een Wimpy fastfood restaurant. Nata is de beste locatie om het oostelijke gedeelte van de Makgadikgadi Pans te ontdekken. Ook ligt Nata Sanctuary slechts 10 km verderop en in de goede tijd van het jaar loont het zich om er zelf op uit te trekken met een auto om de schitterende grote groepen broedende flamingo's en pelikanen te zien!

Accommodatie

Meer Informatie

Nata

Northern Tuli Game Reserve

Dagen 25 - 28

In het meest oostelijke puntje van Botswana, op het snijpunt van de rivieren de Limpopo. Motloutse en Shashe, ligt het Northern Tuli Game Reserve, wat één van de grootste privé-wildparken van Zuid-Afrika is. De indrukwekkende omvang van deze beschermde wildernis zorgt voor veel buitengewoon schilderachtige landschappen, die gekenmerkt worden door bebost land, rivierwouden en moerassen, afgewisseld met dramatisch hoge zandsteenkliffen en uniek gevormde rotsformaties van basalt. Als bezoeker van dit park kun je je verheugen op het spotten van veel Afrikaans wild terwijl je rijdt, wandelt, fietst, te paard of zelfs met een luchtballon het reservaat verkent! Wild wat hier geregeld wordt gezien zijn olifanten, leeuwen, gnoes (of wildebeesten), jachtluipaarden, zebra’s, luipaarden, hyena’s, impala’s, knobbelzwijnen, waterbokken en koedoe’s.

Elephants

Accommodatie

Meer Informatie

Northern Tuli Game Reserve
terug naar boven